Monden

In ultima vreme sunt publicate studii peste studii despre tendinta de infidelitate a oamenilor.

Atat barbatii cat si femeile se pare ca isi inseala partenerii… Si nu vorbim de varste de 18-30 de ani unde e normal pentru ca vrei sa inveti, sa ai experienta, sa deprinzi niste abilitati reale ci vorbim chiar de relatii de 8 ani de zile, de casatorii cu copii si asa mai departe.

In fiecare an vad afise cu piesa de teatru “Dragostea dureaza 3 ani” care ruleaza la TNB si observ existenta unor carti despre infidelitate si cum sa o previi.

Cum spuneam, mi se pare ok sa ai experiente multiple cu femeile pana cand inveti cum functioneaza o femeie si poate mai important, cum functionezi tu. Mi se pare apoi matur si provocator sa incerci si relatii exclusive in care esti fidel, sa vezi daca te poti abtine de la diversitate si daca te poti concentra intr-un singur loc.

Asta poate fi un exercitiu pentru concentrarea de care vei avea nevoie in afaceri sau in cariera deoarece diversitatea extrema duce la risipirea fortelor si a eficientei. Cumva asta e o etapa fireasca spre care tindem cu totii in momentul in care am absolvit etapele inferioare ale Seductiei.

Uneori ramanem in acea relatie fiind satisfacuti, alteori suntem tradati sau tradam si incepem alte micro-relatii pentru detasare, pentru recuperarea orgoliului si a libertatii pe care uneori avem impresia ca o pierdem.

Cumva totusi fiinta umana tinde sa caute acea conexiune profunda, intima si puternica pe care o poate avea cu o persoana in care se regaseste… Unii o numesc dragoste, altii afectiune iar psihologul Eric Berne o numea PROXIMITATE, starea de naturalete si spontaneitate maxima in care toate mastile cad si toate rolurile dispar.

El spunea ca aceasta este o stare de care noi oamenii avem nevoie ca de hrana… Si daca nu o avem cu un partener, o avem cu parintii, fratii, prietenii dar ideal ar fi sa exersam in a o avea cu partenerele noastre in pregatirea acelei relatii deosebite pe care majoritatea o cautam . Eu numesc Proximitatea, Conexiune Autentica si Profunda si am scris mai multe articole despre ea la categoria CONEXIUNE, ea fiind esentiala si in relatiile pasagere, de invatare.

Pentru ca nu-i asa… “In fiecare relatie exersam dragostea adevarata”, cum bine imi spunea cineva odata.
Si daca toti cautam acea legatura profunda si puternica cum se face ca la un moment dat inselam? Si oare toti suntem programati genetic si biologic sa inselam la un moment dat?

Auzeam recent ca rata divorturilor in America la prima casatorie este de 30%, rata divorturilor la a doua casatorie este de 50%, iar la a 3-a casatorie rata este de 80%… Divorturile sunt asa dese in tara libertatii absolute, cum se autointituleaza ei, incat se fac acum chiar si petreceri de divort si exista torturi de divort, precum cel din inceputul acestui articol.
Toate aceste lucruri ma duc cu gandul la un singur lucru…
IMATURITATE (LIPSA DE PREGATIRE EMOTIONALA)

Multi oamenii din ziua de astazi nu se cunosc pe ei insisi, nu isi asuma rolul varstei pe care il au si ori traiesc in trecut, mentinandu-se intr-un stadiu infantil si doar de ochii lumii se casatoresc, ori o fac impinsi de moment fara sa cantareasca consecintele pe termen lung.

Mi se pare absurd sa te casatoresti, ca apoi dupa un an sa divortezi. Mi se pare absurd sa te casatoresti, sa faci copiii si apoi sa le servesti trauma de a nu a avea un parinte, urmand sa creezi prin imaturitatea ta inca un copil socat social si emotional care va avea nevoie de sustinere din partea unor oameni cu experienta sa poata fi functional emotional.

Eu cred ca oamenii ar trebui sa stea singuri, sau in relatii temporare si pasagere pana cand simt ca se cunosc si cunosc persoana de langa ei si simt ca pot duce o relatie de o viata cu acel om. In felul asta se scutesc si ii scutesc pe ceilalti de o gramada de stress-uri si frustrari total ne-necesare.

Ce este poate si mai dureros este ca oameni care predau seminarii despre relatii ajung ei insisi la astfel de divorturi. Tonny Robbins, marele Success Coach preda seminarii despre relatii doar ca apoi sa divorteze si sa se casatoreasca cu o alta femeie si din ce am vazut acum preda alaturi de noua sotie. Steve Pavlina, cunoscutul blogger si trainer de dezvoltare personala a divortat anul trecut de sotia sa la scurt timp dupa finalizarea unui seminar despre relatii armonioase de cuplu.

Sa numim asta falsitate sau doar lipsa de profesionalism?
Cartea “Dragostea dureaza doar 3 ani” a carei recenzii o poti citi aici, carte scrisa de cinicul Frederic Beigbeder, arata povestea unui tanar in ziua divortului si cum el trece in revista ganduri si filosofii despre singuratate, dragostea aparent imposibila pentru el si lipsa de importanta a vietii.